به گزارش خبر افلاک ، از حدود ۳۶۰ گونه جانوری موجود در لرستان ۵۰ گونه در خطر انقراض قرار دارد که یکی از این ۵۰ گونه سمندر لرستانی است و موضوع خطر انقراض آن بهویژه در ایام نوروز امروزه به یکی از چالشهای محیطزیست در این استان تبدیلشده است. سمندر کوهستانی لرستان که به سمندر خالدار قیصری، […]
به گزارش خبر افلاک ، از حدود ۳۶۰ گونه جانوری موجود در لرستان ۵۰ گونه در خطر انقراض قرار دارد که یکی از این ۵۰ گونه سمندر لرستانی است و موضوع خطر انقراض آن بهویژه در ایام نوروز امروزه به یکی از چالشهای محیطزیست در این استان تبدیلشده است.
سمندر کوهستانی لرستان که به سمندر خالدار قیصری، سمندر قمصری، سمندر خالدار امپراتور یا حاجی باریک مطرحشده، گونهای سمندر بسیار رنگی است که مطابق مصوبه شورای عالی محیطزیست ایران بهعلت درخطر انقراض بودن نسل این دوزیست، خریدوفروش و حمل آن ممنوع بوده و فرد خاطی جریمه و بازداشت میشود.
طول بدن سمندر کوهستانی لرستان ۱۴ سانتیمتر است و پوست آن در قسمت پشتی قهوهایرنگ با خالها یا نوارهایی زرد یا نارنجی بوده که ظاهری زیبا به این دوزیست بومی و گنجینه طبیعت ایران بخشیده است. سمندر از حشرهها، تخم و لارو آنها، کرم خاکی و بندپایان کوچک تغذیه میکند.
سمندر لرستانی اگرچه در آبهای سرد زیست مینماید، اما نسبت به گرما نیز مقاومت بیشتری در مقایسه با دیگر سمندرها از خود نشان داده و از مشخصههای آن آبششهای بزرگ است که این نعمت خدادادی امکان حیات سمندر را در اقلیمهای مختلف شمال خوزستان و همچنین بخشهای مختلف استان لرستان فراهم کرده است.
لرستان و خوزستان زیستگاه سمندر لرستانی
اینگونه ارزشمند طبیعت لرستان و استان خوزستان، این روزها به یک کالای ارزشمند برای قاچاق به کشورهای مختلف اروپایی تبدیلشده و سودجویان با قیمتهای کلان آن را به فروش میرسانند. این موضوع و استمرار آن میتواند حیات این دوزیست کوچک منطقه را با چالش جدی مواجه کند.
طبق آخرین سرشماریهای انجامشده توسط اداره کل حفاظت محیطزیست لرستان، تعداد سمندرهای باقیمانده این استان حدود ۱۰ هزار قطعه است که چنانچه فرهنگسازیهای لازم در راستای حفاظت و حراست از اینگونه ارزشمند جانوری انجام نشود، حیات این دوزیست زیبا را با چالش مواجه میشود.
فرهاد حسنزاده از نویسندگان نامآشنای حوزه ادبیات کودک و نوجوان که نام او در فهرست نویسندگان برتر اندرسن در سال ۲۰۲۰ قرارگرفته در کتاب «به من بگو سمندر» که سال گذشته انتشار یافت و از نمونه کتابهای فرهنگی ارزشمند در حوزه محیطزیست است تلاش دارد کودکان و نوجوانان را با حیواناتی آشنا کند که در محیطزیست در معرض خطرند و ممکن است نسل آنها در اثر سهلانگاری و بیتوجهی یا مهیانبودن محیط برای زندگی منقرض شوند.
او در این اثر کوشیده است گامهای ماندگاری در حوزه فرهنگسازی با استفاده از تجربه و دانش درباره حیات سمندر لرستانی بردارد و داستانی درباره این موجود بنویسد.
حسنزاده تلاش دارد در این داستان ضمن معرفی گونه نادر سمند به مخاطب کودک و نوجوان خود آموزش دهد که زیستگاه این جانور کجاست و ما چه وظیفهای نسبت به حفظ آن داریم؟
آسیبهای خریدوفروش به جمعیت سمندر لرستانی
فروشندگان سمندر لرستانی بهدلیل آگاهی از عواقب فروش علنی آن، بهصورت قاچاقی اقدام به فروش اینگونه به مشتریان خود میکنند و بههمین دلیل لازم است که این روزها با توجه به نزدیکشدن به آستانه نوروز مراقبتها تشدید شود تا اینگونه کوچک زیبا همچنان به زیست خود ادامه دهد.
علیرضا شهرداری کارشناس حیاتوحش کشور در رابطه با ورود گونههای جدید مانند مار آبی، سمندر لرستانی و لاکپشت گوش قرمز بهمنظور تزئین سفره هفتسین، اظهار داشت: شاهد ورود گونههای جدید به سفره هفتسین هستیم که حضور این موجودات هم ممکن است در سالهای آینده مانند ماهی قرمز مرسوم شود.
این کارشناس حیاتوحش در خصوص سمندر لرستانی توضیح داد: سمندر لرستانی (قمصری) که در دنیای حیاتوحش نماد پاکی محسوب میشود، تنها در کشور ما زیست میکند و با خریدوفروش آن آسیب زیادی به جمعیت اینگونه وارد میشود.
افزود: نگهداری سمندر لرستانی در خانه قطعاً منجر به مرگ آن خواهد میشود، چراکه این گونه نادر بههیچوجه توانایی زیست در شرایط خانگی را ندارد.
شهرداری عنوان کرد: نکته دیگری که در مورد سمندر لرستانی وجود دارد این است که در فصل زادآوری اینگونه اقدام به زندهگیری و خریدوفروش آن میشود و در موارد زیادی که اینگونه از متخلفان کشفشده، مشاهده کردیم که ماده باردار را خریدوفروش میکردند.
جرمبودن خریدوفروش سمندر
علی رازانی از فعالان محیطزیست در رابطه با زیستگاه سمندر لرستانی گفت: این گونه بیشتر در مناطق جنوبی این استان همچون پلدختر و شمال استان خوزستان یافت میشود و با توجه به اینکه اینگونه تنها در این ناحیه از جهان یافت میشود دارای اهمیت فوقالعاده ملی و بینالمللی است.
او در رابطه با خریدوفروش گونههای نادر جانوری در استان لرستان، عنوان کرد: مردم محلی سمندر لرستانی را با نام «مارمولک رنگی» میشناسند و سالیانه تعداد زیادی از آنها را برای فروش در جشنهای سال نو صید کرده و در بازارهای پنهانی به فروش میرسانند.
رازانی با اشاره به اینکه خریدوفروش گونههای جانوری بر اساس قانون جرم محسوب میشود، تصریح کرد: این افراد با تبحر خاصی که در این زمینه کسب کردهاند بهصورت کاملاً پنهانی سفارشهای خود را دریافت میکنند.
او با بیان اینکه شکارچیان سمندر اقدام به صیدگونههای وحشی و نادر طبیعت استان لرستان میکنند، افزود: این مورد میتواند منجر به انقراض اینگونه نایاب حیاتوحش کشور شود.
تحتتأثیر قرار گرفتن حیات سمندر لرستانی با خریدوفروش
قاسم دلفان فرمانده یگان حفاظت محیطزیست لرستان نسبت به انتقال بیماریهای جانوری با فروش گونههای حیاتوحش نظیر سمندر لرستانی، مار و سایر حیوانات هشدار داد و گفت: این حیوانات برای نگهداری در خانه مناسب نیستند و خریدوفروش آنها نسلشان را تحتتأثیر قرار میدهد.
او با تأکید بر اینکه مردم میتوانند خریدوفروش گونههای حیاتوحش مورد بحث را از طریق سامانه ۱۵۴۰ یا به ادارات کل محیطزیست، گزارش دهند، افزود: همهساله شاهد هستیم که در ایام پایانی سال یکسری از گونههای حیاتوحش مانند سمندر لرستانی و نوعی از مارها مورد در بازارهای غیرمجاز خریدوفروش میشود که هم خرید و هم فروش و نیز صید آنها جرم است.
فرمانده یگان حفاظت محیطزیست لرستان با بیان اینکه از مردم تقاضا داریم که برای خرید گونههای نادر جانوری اقدام نکنند، زیرا باعث از بین رفتن نسل اینگونه حیوانات در طبیعت میشود، عنوان کرد: مردم اگر جاهایی را سراغ دارند که زندهگیری و صید این گونهها را انجام میدهند، آن افراد و همچنین مراکز فروش به محیطبانان از طریق سامانه ۵۴۰ یا تلفن اداره کل محیطزیست این استان و شهرستانها، اطلاع دهند.
پایش و رصد گونه آندمیک سمندر
محسن امیری رئیس اداره حفاظت و مدیریت بر حیاتوحش حفاظت محیطزیست لرستان گفت: بررسی زیستگاههای سمندر لرستانی در روزهای پایانی سال با هدف حفاظت و جلوگیری از قاچاق اینگونه اندمیک در خطر انقراض و تخریب زیستگاه، بررسی وضعیت فعلی گونه، شناسایی عوامل تهدید و کاهش جمعیت گونه و برنامهریزی برای فعالیتهای آتی در سطح استان پایش و رصد زیستگاههای اینگونه ارزشمند با حضور کارشناسان و محیط بهابرگان پرتلاش سطح این استان و بهویژه کارشناسان اداره حفاظت و مدیریت حیاتوحش در منطقه شادابکوه آغاز شد.
او افزود: سمندر لرستانی در تقسیمبندیهای IUCN بهدلیل محدوده پراکنش کوچک (جنوب لرستان و شمال خوزستان) و فرصت اندک برای تولیدمثل در فهرست جانوران در معرض انقراض قرارگرفته است.
رئیس اداره حفاظت و مدیریت بر حیاتوحش حفاظت محیطزیست لرستان عنوان کرد: سمندر یکی از گونههای ارزشمند دوزیستان ایران و بومی جنوب غرب زاگرس است که امروزه در کانون توجه سازمان محیطزیست و مردم قرارگرفته و کمتر کسی است که نام این سمندر را نشنیده باشد.
Friday, 24 March , 2023