دورهمی ماندگار در کهن ترین آئین سنتی بسیار دیدنی است اما یلدای لاکچری، آفت بلندترین شب سال شده و باید تلاش کرد تا یلدای سنتی را برگزار کرد تا به نسل های بعدی نیز این آئین منتقل شود.

 به گزارش خبرافلاک ، یکی از آئین های کهن و سنتی در ایران، شب یلدا بلندترین شب سال است، شبی که نوید آمدن زمستان را می دهد و از دیرباز تاکنون این آئین در هر گوشه کشور با رسم و رسوم خاصی برگزار شده است.

شب یلدا شبی برای مهربانی و با‌هم‌ بودن است،  یلدا طولانی ترین شب سال و اولین شب فصل سرد زمستان است که در فرهنگ و تمدن ایرانی شب یلدا جشن گرفته می شود زیرا ایرانیان به دورهم بودن اعتقاد راسخ دارند و همواره دوستدار اجتماعی بودن هستند.

در شب یلدا که طولانی ترین شب سال است خانواده های ایرانی دور هم جمع می شوند و محوریت این دورهمی ها نیز بزرگترها هستند به طوری که معمولا منزل  پدر بزرگ ها و مادر بزرگ ها محل دورهمی های خانوادگی شب یلدا است، زمستان سرد با شب های طولانی از راه می رسد و شب نشینی یکی از سنت های قدیمی و کهن مردم ایران زمین است که معمولا در شب های زمستان که آغاز آن شب یلدا است فامیل و دوست و آشنا هر شب به منزل دیگری سر می زنند و از احوال هم مطلع می شوند.

یلدا حلقه وصلی است که خانواده های ایرانی را به هم متصل می کند تا همواره در کنار یکدیگر باشند، در گذشته شب یلدا کوچکترها طبق یک سنت به منزل بزرگتر ها می رفتند و شب یلدا را به سادگی جشن می گرفتند، شب یلدا یا همان شب چله در شهر ها و استان های مختلف ایران رسم و رسوم خاص خود را دارد که همگی به زیبایی اجرا می شود.

ماراتن عکس های شب یلدا در شبکه های اجتماعی

رسم و رسوم شب یلدا در کشور ایران منحصر به فرد است و باید همواره توسط نسل جدید نیز برگزار شود زیرا سرکشی به پدران و مادران و پدر بزرگ ها و مادر بزرگ یک اقدام پسندیده در شب یلدا است اما این روز ها با گسترش تکنولوژی و ارتباطات، برگزاری شب یلدا نیز مدرنیته شده و برخی در شب یلدا که باید در کنار خانواده و بزرگترها باشند در رستوران ها و سفره خانه های سنتی به دنبال برگزاری شب یلدای لاکچری و تبلیغ آن در فضای مجازی هستند، در حالی که شب یلدا باید در کنار بزرگترها و به دور از چشم و هم چشمی های فضایی مجازی برگزار شود تا خیر و برکت حضور خانواده ها نزد بزرگترها همواره در زندگی ها تداوم داشته باشد.

واژه یلدا که به گوش می رسد، لذت دورهمی های خانه مادربزرگ، کرسی داغ و گرمای پُر از مهر و صفایش که همه را دور هم جمع می کرد، چای قند پهلو در دستان پدربزرگ که از آمدن نوه ها و بچه هایش می خندید، بازی ها و قهقهه های کودکانه، عطر شام مادربزرگ، انارهای دانه شده، شنیدن خاطرات قدیمی و گرفتن فال حافظ در خاطرات تداعی می شود.

طی این سالها بسیاری از آئین ها دستخوش تغییرات قرار گرفته اند که با رخنه چشم و همچشمی و تجملات، این آئین ها از جمله شب یلدا تغییراتی داشته است، بدون شک هدف از برگزاری مراسم شب یلدا دور هم بودن و تقویت ارتباطات فامیل است ولی تجمل گرایی سبب شده تا این آئین سنتی بسیار زیبا به حاشیه برود.

همزمان با فرا رسیدن شب یلدا، ماراتن عکس های سفره های شب یلدا در شبکه های اجتماعی آغاز می شود و همین سرآغاز ناراحتی ها خواهد شد.

برگزاری ساده شب یلدا منجر به تقویت روابط اجتماعی خانواده می شود

حامد پرچی جامعه شناس در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک، اظهار داشت: در رفتارهای دینی و ملی، یک سری آئین ها باعث تقویت سرمایه های اجتماعی ما می شوند، این مراسم سبب نزدیک شدن ارتباطات اجتماعی و خویشاوندی می شود و خود این آئین ها جدای از نیت برگزاری آن، کارکرد مثبتی در به هم پیوستگی ارتباطات اجتماعی دارد.

وی افزود: یکی از این مراسم بسیار کهن در کشور، شب یلدا است که طبق سنت های ملی و فرهنگی ما طولانی ترین شب سال را به شب نشینی می پردازند و در این شب افراد اعضای فامیل و خانواده دور هم جمع می شوند و ارتباط چهره به چهره اقوام از کوچکترین فرد خانواده تا بزرگترین فرد خانواده برقرار می شود، علاوه بر دیدار در این مراسم، انتقال تجربه و آداب و سنن به نسل جدید نیز انجام می شود.

جامعه شناس تصریح کرد: این گونه مراسم ها امروزه آفتی هم دارد و این که به سمت تجمل گرایی و حرکاتی مانند چشم و هم چشمی رفته است، به اشتراک گذاشتن تصاویر از تجملات شب یلدا یکی از آفت ها محسوب می شود، این در حالیست که همه از نظر اقتصادی یکسان نیستند و سبب می شود این آئین اگر به سمت تجمل گرایی سوق پیدا کرد، کارکرد خود را از دست می دهد و نه تنها سبب نزدیک شدن روابط خانوادگی نمی شود بلکه سبب دوری اعضای خانواده و فامیل می شود.

پرچی گفت: ورود تجملات در آیین های کهن سبب می شود تا جلسات بعدی که این خانواده ها قرار است کنار هم جمع شوند با مشکل موجه شوند چرا که در این شرایط اقتصادی اگر قرار است میزبان این مراسم را با هزینه بسیاز زیاد و تجملاتی برگزار کند، برخی از خانواده هاممکن است نتوانند چنین هزینه ای را انجام بدهند و در نهایت کارکرد مثبت این آئین از بین می رود و نقطه آغازی برای پایه گذاری رفتارهای تجملاتی می شود.

وی بیان کرد: باید توجه داشت که با یک فخر فروشی و تجملات، همه آئین های قدیمی مانند شب یلدا به حاشیه می رود و بقیه روابط خانوادگی را نیز تحت الشعاع قرار می دهد و سبب ایجاد کینه و ناراحتی و دور شدن خانواده ها و فامیل می شود.

جامعه شناس تصریح کرد: از نظر دینی هم تجمل گرایی نهی شده و باید این مهم مورد توجه قرار گیرد که می طلبد بلندترین شب سال با ساده ترین شکلی برگزار شود و برای تقویت بنیان خانواده استفاده کرد.

شب یلدا یکی از قدیمی ترین آئین های ماست که به دور از چشم و هم چشمی و فضای مجازی می توانیم از این شب با صحبت کردن و در کنار بزرگترها و فامیل بودن، لذت ببریم.

  • منبع خبر : سفیر افلاک