علیرضا شریفی یزدی کارشناس مسائل اجتماعی در گفتگو با خبرنگار خبر افلاک در خصوص وضعیت اعتیاد در کشور گفت: آمار ها نشان دهنده این است که میزان اعتیاد در کشور ما در سال ۱۴۰۰ نسبت به ۱۳۹۰ تقریباً دو برابر شده است، بنابراین ما یک دههی بسیار بدی را از نظر اینکه بتونیم میزان آمار را کاهش بدهیم یا ثابت نگه داریم،پشت سر گذاشتهایم و متاسفانه بعضی از آمارها دو برابر شدن معتادین و اعتیاد را در سطح جامعه نشان میدهند.
شریفی عوامل افزایش دهنده میل جوانان به اعتیاد را در سطح جامعه برشمرد و افزود: از جمله موارد تمایل به اعتیاد در سطح جامعه، مسائل وراثتی و ژنتیک است یعنی برخی از افرادی که به سمت اعتیاد کشیده میشوند نشانه هایی از زمینه های ژنی و وراثتی در آنها دیده میشود اما در بعد روانشناختی مسئله معمولا کسانی که تیپ شخصیت پرخاشگر،اختلال شخصیت ضد اجتماعی، اختلال شخصیت خودشیفتگی، افسردگی و یا احساساتی هستند، بیشتر از دیگر افراد به سمت مواد مخدر و مواد روان گردان کشیده میشوند.
وی گفت: از دیگر عوامل میتوان به داشتن والدین معتاد اشاره کرد که ریسک تمایل به اعتیاد را در فرزندان افزایش می دهد،یعنی احتمال گرایش به مواد در فرزند والدین معتاد بیشتر است.
وی عنوان کرد: از دیگر عوامل مهم، خستگی ناشی از کارهای سنگین مانند رانندگیهای بیرون از شهر، کارگران شیف شب و افرادی که در خواب بی نظمی دارند، میتوان نام برد.
شریفی تصریح کرد: در بعد اجتماعی تقلید بسیار مهم است، یعنی در محیطهایی که افراد معتاد بیشتری وجود دارد امکان آلوده شدن فرد بالا میرود؛ یکی دیگر از عوامل و مقوله های مهم، ناکامی افراد است یعنی فرد در حوزه ورزشی، اقتصادی، تحصیلی و ……ذهنیتی برای موفقیت خود دارد ولی زمانیکه این ذهنیت ها رخ نمیدهند و نتیجهای نمیگیرد و یا بعبارتی ناکام میشود، ممکن است فرد به سمت اعتیاد کشیده شود و البته درصد احتمال این افراد بالاتر از دیگران است.
وی خاطرنشان کرد: از دیگر عوامل تشکیل دهنده اعتیاد در دوره نوجوانی استقلالطلبی نوجوان نسبت به خانواده می باشد و به همین نسبت در دسترس بودن مواد نقش بسیار موثری دارد یعنی هرچه نوع خاصی از ماده در یک منطقه بیشتر باشد، طبیعتاً امکان گرایش به آن بالاتر خواهد رفت.
وی گفت: بالاترین استانهایی که در اوایل دهه ۹۰ در مظان اعتیاد بودند،میتوان به استانهای سیستان و بلوچستان، خراسان ،مازندران، البرز، تهران، لرستان،آذربایجان غربی ،خوزستان و…. اشاره کرد؛ دو استان کهگیلویه وبویراحمد و چهارمحال و بختیاری کمترین میزان شیوع اعتیاد را در سطح کشور داشتند.
شریفی بیان کرد: در شرایط فعلی مهمترین عامل فردی و روانی موثر بر معضل اعتیاد،مسئله افسردگی، ناکامی، اضطراب و سرخوردگی است؛ اختلالات شخصیت مانند افراد دوقطبی، افراد ضد اجتماعی و …همیشه بر ایجاد این معضل اثر گذار بوده بگونهای که این افراد بیشتر در مظان اعتیاد هستند.
وی افزود: مهمترین عامل اجتماعی درخصوص مسئله اعتیاد در شرایط فعلی ،مشکلات اقتصادی است؛ معضلات و مشکلات اقتصادی،بیکاری تورم ،رکود تورمی و….همه عوامل بسیار مهمی هستند که سرخوردگی و ناکامی را ایجاد میکنند و افراد را انزوا طلب و شیرازه خانواده ها را از هم میپاشند.
وی گفت: در خانواده های آشفته، انتظار داریم به دو شکل مسئله اعتیاد بالاتر برود ،ابتدا والدینی که به اعتیاد دچار میشوند دوم والدینی که در زندگی شکست خوردند ومورد دیگر فرزندانی افراد این خانواده ها هستند .
وی عنوان کرد: در دهه شصت بیشترین و بالاترین الگوی مصرف اعتیاد، اعتیاد به تریاک بوده است ، از اواخر دهه ۷۰ و اوایل دهه ۸۰ اعتیاد به شیشه ،کراک، مواد صنعتی و….. اوج میگیرد و این مسئله تا اواسط دهه ۹۰ نیز ادامه دار است.
از نیمه دوم دهه ۹۰ الگوی مصرف در افراد به سمت ماری جوانا(گل) تغییر موضع میدهد با این ذهنیت که ماری جوانا اعتیادآور نیست و ضرری ندارد و حتی در برخی کشورها مثل ایالت های آمریکا، کانادا و کشورهای اروپایی مصرف ماری جوانا آزاد است؛ این دلایل از مهم عوامل برای افزایش گرایش افراد به سمت ماری جوانا است غافل از اینکهthc «گل» در این کشور ها با آن استاندارد ماری جوانایی که در ایران مصرف میشود، قابل قیاس نیست و برخی از تولید کنندهها یا توزیع کنندهها برای گیرایی بیشتر این ماده و رضایت بیشتر مشتری و در نتیجه خرید بیشتر، به آن اسپری شیمیایی میزنند در نتیجه ظاهراً مادهای با پایه گیاهی مصرف میکنند ولی در حقیقت یک ماده گیاهی -شیمیایی را مصرف میکنند و به همین دلیل بسیار ماده خطرناکی است و حتی در برخی موارد خطر آن کمتر از سایر مواد صنعتی و شیمیایی نیست ولی چون ذهنیت و نگرش غلطی داده شده که گل اعتیاد نمی آورد، به عملکرد مغز کمک میکند و همچنین اینکه هیچگونه ضرری ندارد، باعث شده که متاسفانه آغاز مصرف مواد مخدر در کشور ما امروزه به سن ۱۳ سال رسیده باشد.
وی بیان کرد: مشکلی که الان برای جامعه ما وجود دارد نگرش در مورد اینکه در آینده چه خواهد شد!! چون شرایط اقتصادی ما وضعیت نامناسبی دارند و میزان نرخ تورم در کشور ما بگونهای است که میتوان گفت جز دو سه کشور اول دنیا هستیم، همچنین میزان رشد اقتصادی در کشور ما در دهه ۹۰ تقریباً میل به صفر بوده و در تمام طول ۱۰ سال ما هیچ رشد اقتصادی نداشتیم .
متاسفانه ارزش پول ملی ما ظرف یک مدت کوتاه چند ساله بیشتر از ۱۰۰۰ درصد یعنی بیشتر از ده برابر سقوط داشته و هنوز نیز چشم انداز روشنی و برنامه مشخصی برای اینکه مشخص شود که به لحاظ اقتصادی در چند سال آینده چه اتفاقی در کشور رخ دهد، مشخص و ملموس نیست.
طبق آمار رسمی ما شاهد رشد تورم بیش از ۴۰درصدی هستیم در حالیکه افزایش دستمزد و حقوق ها تقریبا ۱۰ درصد بوده است.
وی بیان کرد:پیش بینی میکنیم که با این حجم وسیع مشکلات اقتصادی، در سالهای آینده با آسیبهای اجتماعی سنگینی روبرو خواهیم بود و اعتیاد هم یکی از مهمترین آسیب هاست ،پس خیلی کار سختی نیست پیش بینی این نکته که ما در سالهای آینده بر میزان معتادین مان به صورت تصاعد ساده هندسی افزوده شود ؛یعنی ما شاهد یک حجم بسیار بیشتری از افراد باشیم که به اعتیاد روی میآورند چون بازار اقتصادی خوبی نیز در آن وجود دارد و متاسفانه خارجی ها نیز در این زمینه سرمایه گذاری فرهنگی و اقتصادی میکنند و وجود و حضور بعضی از این به ظاهر سلبریتی هایی که بین نوجوان ها نفوذ خیلی زیادی دارند و متاسفانه در کنسرتهایشان علنا مصرف مواد مخدر و مواد روانگردان صنعتی و شیمیایی را تبلیغ می کنند،طبیعتاً باید انتظار داشت در سالهای آینده علاوه بر افزایش تعداد معتادین ،بر میزان مصرف مواد و افزایش افراد در دام اعتیاد افزوده شود.
انتهای پیام//
Tuesday, 16 August , 2022