آیت الله محمد رسول حاجی در گفتوگو با خبرنگار خبر افلاک اظهار داشت: اهمیت کتاب نهجالبلاغه، بقدری است که امام خمینی رحمه الله در وصیت نامه سیاسی خود اعلام کرده است که ما مفتخریم کتاب نهج البلاغه متعلق به امام ما شیعیان و افتخار یک شیعیان است.
رهبر معظم انقلاب نیز در این خصوص فرمودهاند که این کتاب،کتاب انقلاب است و در واقع اگر بخواهیم اصول انقلاب را به صورت یک کتاب تعریف کنیم، آن کتاب حتماً نهج البلاغه است.
وی افزود: آیت الله بهجت نیز در خصوص اهمیت نهج البلاغه اعلام کرده اند که تحدی گری قرآن به کنار، اگر کسی میتواند کتابی مانند کتاب نهج البلاغه بیاورد! ایشان با این حرف ثابت می کنند چون کسی نمی تواند مانند این کتاب را بیاورد، پس این کتاب خود یک معجزه است.
حاجی عنوان کرد: نهج البلاغه کتابیست که در ابعاد مختلف اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، سیاسی، شخصی و حتی خانوادگی گردآوری شده است؛امام میفرمایند بعد از قرآن بالاترین کتاب برای راه نجات بشر نهجالبلاغه است. اینکه میگوییم نهج البلاغه راه نجات است یعنی حتی در خصوص مسائل ریز زندگی یعنی دکوراسیونخانه نیز در آن توصیه هایی برای بشرصورت گرفته است، حضرت علی( ع) به صورت کلی نکاتی را فرمایش کرده است اما چون معصوم به فکر همه انسان ها تا قیامت است به شکلی آن را بیان می کند که اهل تفکر و مطالعه از جملات ایشان مستر خارج کنند و اگر کسی اهل ارتباط گیری با نهجالبلاغه باشد این موضوع را متوجه می شود.
وی بیان کرد: شهید مطهری در خصوص مهمترین اصل در نهج البلاغه میفرماید: آن چیزی که در نهج البلاغه زیاد مورد تاکید واقع شده است، این است که نهج البلاغه سبب میشود که فرد به دنیا دل نبندد و وابسته نشود،البته این به معنای آن نیست که فرد برای رزق و روزی خود در دنیا تلاش نکند و اهل تلاش نباشد ؛مثلاً حضرت علی علیه السلام در آن دوران کارگری میکند و چاه می کند و برای زندگی در دنیا زحمت کشیده است اما آن پولی را که از این بابت بدست آورده را در راه فقرا هزینه کرده است؛ نهج البلاغه باعث میشود که انسان از دنیای حرام متنفر شود چون حضرت بارها تذکر می دهد که دنیا ارزشی ندارد و به فکر مرگ و حساب و کتاب و قیامت بیفتد.
وی تصریح کرد: در نامه ۳۱ نهج البلاغه درخصوص مسائل تربیتی مطالب ضروری بیان شده است که مربیان، والدین و معلمان باید با آن ارتباط بگیرند تا بدانند چگونه باید فرزندان خویش را تربیت کنند چون ماحصل تربیت آن نامه، فرزندانی چون امام حسن و امام حسین شدهاند و بقیه معصومان و امامان ما از نسل این دو امام بزرگوار هستند پس لازم است که ما آن را سرلوحه زندگی خود قرار دهیم.
وی تصریح کرد: در نامه ۵۳ نهج البلاغه به مسائل حکومتی سیاسی،اجتماعی اشاره شده است، این نامه حضرت مالک اشتر است که حضرت به عنوان نماینده خود، ایشان را به مصر فرستاد و فرمود که این اصول را رعایت کن.
این نامه در برخی کشور ها برای حکومت داری از آن استفاده می کنند و حتی در یکی از ایالت های آمریکا برای ترافیک شهریشان از این حکمت نهج البلاغه استفاده می کنند؛ یکی از اساتید ما در آمریکا میگفت که آنان برای حل مشکل ترافیک راه فراری گذاشتند و متوجه شدهبود که برای حل مشکل ترافیک از این پند نهج البلاغه که « بد کار را با تشویق نیکوکار تنبیه کنید» استفاده کرده بودند یعنی با تشویق دیگران فرد خطاکار تنبیه میشود این قانون در ترافیک ایالات آمریکا به این صورت حل شده بود که به جای اینکه خودروهای تک سرنشین را جریمه کنند، لاینی را مخصوص ماشین های چند سرنشین قرار داده بودند و از این طریق افرادی که تک سرنشین نبودند اجازه استفاده از لاین خلوت را داشتند و به این صورت در ترافیک نمی ماندند. خب در این صورت تک سرنشین بدون اینکه کسی وی را جریمه کرده باشد تنبیه میشود.
وی تصریح کرد: در نهجالبلاغه مسائل بسیار زیادی مانند ابعاد مختلف زندگی ذکر شده است، مثلاً در نهج البلاغه آمده است که عاقل کسی است که هر چیزی را سر جایش قرار میدهد این به معنای توجه به نظم در جزئیترین بخشهای و مراحل زندگی است؛ما باید بتوانیم این نکات را از این جملات استنباط کنیم.
وی گفت: در ابتدا باید با نهج البلاغه ارتباط گرفته شود تا بتوانیم آن را سرلوحه زندگیمان قرار دهیم ،برای ارتباط گیری نیز اساتید روشی را تحت عنوان روش آسان خوانی طراحی کردهاند،کتاب نهج البلاغه اسم سنگینی دارد و مردم از آن می ترسند و فکر میکنند مطالب سنگینی در آن وجود دارد چون تاکنون به صورت اصولی با آن ارتباط برقرار نکردند بنابراین اگر این نکات را رعایت کنید خواندن آن راحتتر میشود.
.:
۱_اول اینکه این کتاب را باید از آخر به اول شروع به خواندن کنیم چون در ابتدا باید بگویم این یک کتاب داستانی نیست که لازم باشد حتما از ابتدا شروع به خواندن آن کنیم و اگر از اول شروع نکنیم آن را متوجه نمیشویم،از طرفی مانند کتاب درسی نیز نیست که بگوییم تا زمانی که هر درس پیش نیاز درس دیگر است و تا درس قبل مانده است نباید به سراغ درس های دیگر برویم ، این کتاب را سید رضی بر اساس سلیقه خود دسته بندی و جمع بندی کرده است و ولی هدفشان این نبوده است که خوانندگان این کتاب حتماً باید بر طبق سلیقه ایشان ان را بخوانند چون مطالب ابتدایی یک کتاب به خصوص خطبه اول آن بسیار سنگین است است بنابراین چون جملات کوتاه در آخر کتاب است بهتر است که در ابتدا کتاب را از آخر بخوانیم تا بخوبی آن را متوجه شویم.
دوم اینکه بهتر است که مردم ترجمه آن را بخوانند تا متوجه پندهای آن شوند.
سوم اینکه ترجمه محمد دشتی را بخوانند زیرا از بین ترجمه های موجود در بازار روانترین ترجمه است و مردم آن را میفهمند.
از طرفی بهتر است در ابتدا این کتاب را روزنامه وار بخوانند و سپس در دفعات بعد با دقت بیشتری آن را مطالعه کنند،اگر این ارتباط را به صورت مداوم با نهج البلاغه داشته باشد راه و منش نهجالبلاغه به زندگییشان وارد می شود و به مرور زمان این تغییرات را در زندگی خود احساس می کند.
انتهای پیام//
Thursday, 8 June , 2023